5.5.8. NAKAJIMA C6N saiun

Saiun, po ameriškem kodnem označevanju japonskih letal myrt, je bil najbolj dognan model hitrega večsedežnega enomotornika za letalonosilke, za kakršne se je specializirala letalska tovarna Nakajima. Z izpopolnitvijo letal B5N in B6N tenzan, ki sta kot torpednika dosegla nemalo uspehov v bojih pri Guadalcanalu in Midwayu, so mornariški piloti proti koncu leta 1944 dobili popolnoma novo, moderno, večnamensko letalo saiun. Zaradi njegove hitrosti in velikega akcijskega radija so ga uporabljali kot pomorsko izvidniško letalo za dolge polete.

Bil je enomotorni nizkokrilec kovinske konstrukcije, klasičnih in čistih oblik, posadka pa je bila v dolgi, zastekljeni kabini. Kot izvidnik je poleg tričlanske posadke nosil še tri fotografske aparate - enega navpično med odprtinami koles podvozja, dve poševno postavljeni kameri pa na boku trupa ob zadnjem robu krila - in dve strojnici, ki sta streljali nazaj, kot torpednik pa samo dva člana posadke in 21 palčni torpedo (kaliber 533 mm).

Saiun, ki je meril čez krila 12.5 metra in je bil dolg 11.1 metra, je prazen tehtal le 3500 kg, otovorjen z gorivom za 1000 kilometrov dolg polet pa skoraj 6000 kg. Njegov 18 valjni dvojno zvezdasti motor Nakajima HOMARE 21 je razvijal 2000 KM in je s trilistnim vijakom s spremenljivim hodom omogočal letalu največjo hitrost na višini 5000 metrov preko 600 km/h. Nakajima C6N saiun (kar po japonsko pomeni pisani oblak) je bilo torej zelo dobro letalo in z izkušeno posadko tudi učinkovito.

| fotogalerija | na vrh strani | nazaj na kazalo |